Το Φόρουμ Ψυχανάλυσης του Λακανικού πεδίου της Αθήνας στηρίζει τη μετάδοση και την έρευνα της λακανικής ψυχαναλυτικής κλινικής, τους δεσμούς και τον διάλογο του αναλυτικού λόγου με ανάλογα πεδία όπως εκείνα της επιστήμης, της ιατρικής, της φιλοσοφίας, της τέχνης κ.α. Πεδία που διερωτώνται πάνω στις υποκειμενικότητες της σύγχρονης εποχής και συναντούν μέσα στον κοινωνικό δεσμό τη δυσφορία στον πολιτισμό των υποκειμενικοτήτων στην σημερινή εποχή.
Για την επίτευξη αυτού του έργου διοργανώνει και προτείνει σεμινάρια, κλινική εκπαίδευση, καρτέλ, ημερίδες και δημοσιεύσεις εργασιών.
Δείτε το πρόγραμμα εδώ
Από της ιδρύσεως του στοχεύει στη δημιουργία και καλλιέργεια μιας αναλυτικής κοινότητας μέσα από την εργασία εν προόδω ως προς το «τι είναι ψυχανάλυση», « τι είναι αναλυτικός θεσμός».
Το Φόρουμ Ψυχανάλυσης του Λακανικού πεδίου είναι μέλος της Διεθνούς των Φόρουμ και της Σχολής Ψυχανάλυσης των Φόρουμ του Λακανικού πεδίου.
Όποιος επιθυμεί να μελετήσει και να εμβαθύνει την έρευνα ως προς τον ψυχαναλυτικό λόγο, να συμμετάσχει στα σεμινάρια, στην κλινική εκπαίδευση, σε καρτέλ, μπορεί να απευθύνει το αίτημά του: info@champlacanien.gr
Εκείνοι που ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη, καλούνται αρχικά να γνωρίσουν την κοινότητα της Διεθνούς των Φόρουμ και την αναλυτική Σχολή ως προς τη δομή της και το επιστημικό της πεδίο.
Ιστορικό
Η ιστορία του Φόρουμ Ψυχανάλυσης του Λακανικού πεδίου Αθήνας συνυφαίνεται με την ιστορική διαδρομή της διεθνούς κοινότητας των Φόρουμ του Λακανικού πεδίου και της Σχολής. Από το 2004, είναι μέλος αυτής της κοινότητας, η οποία έχει την ρίζα της ήδη στη Φροϊδική Σχολή του Παρισίου (Ιδρυτική Πράξη 1964) και τη διάλυσή της το 1980.
Το ερώτημα της διαμόρφωσης του αναλυτή είναι στο επίκεντρο των διεργασιών στο τόπο σχολή από την στιγμή της ίδρυσης και επινόησης της από τον Λακάν ως τόπος διαμόρφωσης των αναλυτών. Η συνεχής έρευνα και δυνατότητα να διερευνηθεί σε βάθος, με την Πρόταση του του Οκτώβρη του 1967, το πέρασμα και να δοθεί το κατάλληλο εργαλείο στην σχολή για αυτό, δεν έπαυσε να έχει επιπτώσεις, από εκείνη τη στιγμή ως προς την σύλληψη τι είναι «γνώση» για την ψυχαναλυτική κλινική, τη λειτουργία του αναλυτή˙ επιπτώσεις που έφεραν ανατροπές τόσο στον ίδιο τον αναλύοντα όσο και στην αναλυτική κοινότητα ανά εποχές.
Τα Φόρουμ του Λακανικού πεδίου γεννιώνται μετά από την κρίση και την κακή χρήση του Ενός μέσα στον αναλυτικό θεσμό. Κατάληξη αυτής της κρίσης ήταν να γίνει μία συνάντηση μετά από το συνέδριο της Παγκόσμιας Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, τον Ιούλιο του 1998 στην Βαρκελώνη. Los Cubanos ήταν το όνομα των παρευρισκόμενων (λόγω του τόπου συνάντησης) που πήραν την απόφαση να αποχωρήσουν από την ΠΨΕ και να γυρίσουμε στις χώρες μας με σκοπό να συναντηθούμε όσοι το επιθυμούμε και να μιλήσουμε, να επεξεργασθούμε αυτή τη δυσφορία που προκάλεσε τότε «το βραχυκύκλωμα της σκέψης». Οι λόγοι αυτής της ιστορικής κρίσης και περιόδου έχουν δημοσιευθεί στο βιβλίο «Η Ψυχανάλυση, όχι η ενιαία σκέψη».
Στην Ελλάδα, ξεκινήσαμε με την δημιουργία άτυπου Φόρουμ στην Aθήνα, το Φόρουμ της Αθήνας, τέλη του 1998 με σκοπό σε αυτή την ανοιχτή αγορά να μπορέσουμε να μιλήσουμε για τις επιπτώσεις της κρίσης. Υπήρξε ένας χρόνος λειτουργίας και εργασίας επεξεργασίας κειμένων από το Φόρουμ της Αθήνας σε σύνδεση με τις επιστημικές δραστηριότητες της Διεθνούς των Φόρουμ έως και τις αρχές του 2000.
Διεργασίες και συναντήσεις ανά τον κόσμο έθεσαν τις νέες επιστημικές βάσεις της δημιουργίας της Σχολής το 2001. Συμμετείχαμε στην ίδρυση των Φόρουμ και την δημιουργία της Χάρτας τον Νοέμβριο του 1999 στο Παρίσι. Στην πρώτη χάρτα συμφωνήθηκαν και γράφθηκαν οι αρχές λειτουργίας των Φόρουμ : πρωτοβουλία – αλληλεγγύη – διαβούλευση. Αρχές βασικές που στηρίζουν την εργασία, την έρευνα και τις ανταλλαγές μας πάνω στο επιστημικό ψυχαναλυτικό πεδίο. Στην Αθήνα έγινε μια από τις πρώτες συναντήσεις με θέμα «Ο αναλυτής: σύντροφος – σύμπτωμα».
Το 2001 ιδρύεται η Σχολή των Φόρουμ του Λακανικού Πεδίου. Ξεκινά μια νέα θεσμική εμπειρία σχολής ως αντι – εμπειρία. Η πρώτη Χάρτα της διεθνούς των φόρουμ υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 1999 στο Παρίσι από τους εκπροσώπους των φόρουμ που είχαν μέχρι τότε δημιουργηθεί σε διάφορες χώρες: Γαλλία, Αργεντινή, Ιταλία, Ισπανία καθώς και στην Ελλάδα.
Το 2003 η επιθυμία να επεξεργασθούμε ακόμη κι άλλο την λειτουργία της μεταβίβασης στην ψυχαναλυτική διαδικασία, την εμβάθυνση ως προς την κλινική των απολαύσεων προκάλεσε την συνάντηση εκ νέου αναλυτών και μη. Ξεκινήσαμε με την μελέτη του κειμένου του Ζακ Λακάν το 1958, «Κατεύθυνση της αναλυτικής αγωγής» και στην συνέχεια του Σεμιναρίου «Το αντίστροφο της ψυχανάλυσης» με την συμμετοχή αναλυτών από την Σχολή των Φόρουμ του Λακανικού Πεδίου και ιδρυτικά μέλη των Φόρουμ από τη Γαλλία με επιθυμία την περαιτέρω εμβάθυνση των επιπτώσεων και συνδέσεων ή μη του αναλυτικού λόγου με τους άλλους λόγους μέσα στον κοινωνικό δεσμό. Έτσι γεννήθηκε το ΦΨΛΠ Αθήνας και έγινε το αίτημα εγγραφής των δράσεων του στη ΔΦ στη Συνάντηση του Μπουένος Άιρες το 2004. Έκτοτε απέκτησε νομική υπόσταση. Εμπλούτισε δε τις δραστηριότητες τόσο με την εκκίνηση Κλινικής Εκπαίδευσης Λακανικού Πεδίου Αθήνα το 2008 όσο και με τακτές συναντήσεις ανα διαστήματα πεδίου Σχολής με την συμμετοχή και άλλων συναδέλφων από την Σχολή ΦΛΠ γαλλία.
Εχουν γίνει δημοσιεύσεις και εκδόσεις βιβλίων, σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, καθώς και έκδοση περιοδικού «Τετράδια» ή ακόμη «Αnalyticon».
Επόμενο: Μέλη