Ποιοι είμαστε

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η ιστορία του ΦΨΛΠ-Αθήνα συνυφαίνεται με την ιστορική διαδρομή της διεθνούς κοινότητας των Φόρουμ του Λακανικού πεδίου και της Σχολής. Η απαρχή βρίσκεται στην κρίση στο εσωτερικό της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχανάλυσης (AMP) και των Σχολών της του Φροϋδικού πεδίου. Η κρίση αφορούσε στη λειτουργία του αναλυτικού θεσμού, την σχολή που ο ίδιος ο Λακάν επινόησε το 1964, (Ιδρυτική Πράξη 1964), τόπος διαμόρφωσης των αναλυτών με μια δομή πέραν εκείνης της ιεραρχίας και της λειτουργίας του Ενός. Κατάληξη αυτής της κρίσης ήταν μία συνάντηση τον Ιούλιο του 1998 στην Βαρκελώνη, μετά από το συνέδριο της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχανάλυσης, όπου πάρθηκε η απόφαση αρκετών αναλυτών από διάφορες χώρες να αποχωρήσουν. Οι λόγοι αυτής της ιστορικής κρίσης και περιόδου έχουν γραφτεί στο βιβλίο «Η Ψυχανάλυση, όχι η ενιαία σκέψη» εκδόσεις Κατάρτι 2007. 

Η πρώτη Χάρτα της διεθνούς των φόρουμ διαμορφώθηκε μέσα από τις προτάσεις και ανταλλαγές και υπογράφθηκε τον Νοέμβριο του 1998 στο Παρίσι από τους εκπροσώπους των φόρουμ που είχαν μέχρι τότε δημιουργηθεί σε διάφορες χώρες, γαλλία, αργεντινή, ιταλία, ισπανία καθώς και στην ελλάδα. Στην πρώτη χάρτα συμφωνήθηκαν και γράφθηκαν οι αρχές λειτουργίας των Φόρουμ : πρωτοβουλία – αλληλεγγύη – διαβούλευση. 

Το 2001 δημιουργείται η Σχολή  μετά από μια επεξεργασία των αδιέξοδων στα οποία βρέθηκε η αναλυτική κοινότητα στο ίδιο τον τόπο του μηχανισμού του περάσματος, δίνοντας έμφαση και καλλιέργεια της μεταβίβασης ως μεταβίβαση στην επιθυμία για την ασυνείδητη γνώση και στην ανίχνευσή της στο ίδιο το πραγματικό του είναι, του αναλύοντος. Η δομή του λόγου και της ομιλίας επανατοποθετείται ως προς το ασυνείδητο και την απόλαυση σ’ εκείνη τη συνθήκη που η ίδια η εμπειρία βιώνεται ως αδύνατη να ειπωθεί. Ξεκινά μια νέα θεσμική εμπειρία σχολής ως αντι – εμπειρία. 

Στην Ελλάδα, ξεκινήσαμε με την δημιουργία άτυπου Φόρουμ στην αθήνα, το Φόρουμ της Αθήνας, τον Σεπτέμβριο 1998 με σκοπό σε αυτή την ανοιχτή αγορά, να μπορέσουμε να μιλήσουμε για τις επιπτώσεις της κρίσης και τον τρόπο με το με τον οποίο αγγίχθηκε ο δεσμός μας με την ψυχανάλυση: να τεθούν τα ερωτήματα σχετικά με το τι  είναι ένας αναλυτικός θεσμός, μια αναλυτική σχολή. Συμμετείχαμε στην ίδρυση των Φόρουμ και την δημιουργία της Χάρτας τον Νοέμβριο του 1998 στο Παρίσι.  

Υπήρξε ένας χρόνος λειτουργίας και εργασίας επεξεργασίας κειμένων από το  Φόρουμ της Αθήνας σε σύνδεση με τις επιστημικές δραστηριότητες της ΔΦ των Φόρουμ έως και τις αρχές του 2000. 

Το 2003 αναλυτές και μη αναλυτές συναντήθηκαμε εκ νέου με σκοπό την μελέτη κειμένων του Σίγκμουντ Φροϊντ και Ζακ Λακάν, συγκεκριμένα την επεξεργασία του « Η κατεύθυνση της θεραπείας», κείμενο του 1958 του Ζακ Λακάν, ανανεώνοντας τους επιστημικούς δεσμούς με τα Φόρουμ του Λακανικού πεδίου και τους συναδέλφους της Σχολής μέσα σε μια ανταλλαγή, επιθυμία εμβάθυνσης ως προς τι είναι η διαμόρφωση του αναλυτή.

Το 2004 δημιουργήθηκε το Φόρουμ του Λακανικού Πεδίου της Αθήνας και προτάθηκε στην Γενική Συνέλευση της ΔΦ στο Μπουένος Άϊρες ώστε τα μέλη του να μπορέσουν να εγγράψουν την εργασία τους και μεταβίβαση στην ψυχανάλυση μέσα στο επιστημικό πεδίο της ΔΦ του Λακανικού πεδίου και την Σχολή. 

Το 2008 δόθηκε νομική υπόσταση στο ΦΨΛΠ-Αθήνα ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με διοικητικό συμβούλιο.

Το 2008 δημιουργήθηκε η Κλινική Εκπαίδευση Λακανικού Πεδίου Αθήνας που διοργανώνεται έκτοτε κάθε χρόνο και περιλαμβάνει σεμινάρια, παρουσίαση ασθενών και διοργάνωση δύο ημερίδων ετησίως με προσκεκλημένους από τα Κλινικά Κολέγια.