Παρουσίαση ασθενούς

Pierre Aristide André Brouillet «Ένα μάθημα κλινικής στην Salpêtrière», 1887

από την Μαργαρίτα Νικολαΐδου – Συντονισμός συζήτησης: Ιωάννα Βισβίκη

Από την εποχή του Charcot η παραδοσιακή πρακτική της παρουσίασης ασθενούς είχε ως στόχο να επιβεβαιώσει τη γνώση που ήδη προέκυπτε από τη μελέτη της θεωρίας. Όμως, ο Λακάν συνδέει αυτή την πρακτική με την αναλυτική κλινική: ακούει την εκφορά του ασθενούς από τη θέση του αναλυτή. Εγκαθιδρύει έτσι ένα κλινικό εργαλείο προσανατολισμένο από την ψυχανάλυση και προσδιορίζει τη δομή τριών όρων: του αναλυτή, του ασθενούς μέσα από την υποκειμενική του θέση και του ακροατηρίου της κλινικής, που το ονομάζει «ο τρίτος» ως εκείνος που είναι σε θέση να ακούσει τον ασθενή.

Μετά τη συνέντευξη με τον ασθενή, λαμβάνει χώρα η συζήτηση και η επεξεργασία της περίπτωσης, όπου το ακροατήριο συμμετέχει ως μέρος της εμπειρίας στο σχολιασμό της ίδιας της συνέντευξης, εμβαθύνοντας σε ερωτήματα ως προς την κλινική του υποκειμένου και την αποκωδικοποίηση των συμπτωμάτων.

Σήμερα, μέσα απ’ αυτή την πρακτική, μπορούμε να αποκομίσουμε ως αναλυτές μια διδακτική εμπειρία αναφορικά: με τη διαδρομή του ασθενούς, με τη διδασκαλία που συνιστά ο χρόνος κοινού συλλογισμού που ακολουθεί την παρουσίαση και με τη μοναδικότητα της κλινικής προσέγγισης που μας επιτρέπει αυτό το εργαλείο, δηλαδή τη δυνατότητα να διεργαστούμε μια γνώση.

Λόγω των μέτρων για την πανδημία, η παρουσίαση ασθενούς δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί προς το παρόν.

Ημερομηνίες

Πέμπτη 19:30 – 21:30
12 Νοεμβρίου 2020
26 Νοεμβρίου 2020
21 Ιανουαρίου 2021
4 Φεβρουαρίου 2021
20 Μαΐου 2021
3 Ιουνίου 2021

Τόπος διεξαγωγής

Κέντρο Πρόληψης Ελληνικού-Αργυρούπολης
Αγίας Βαρβάρας 36, 164 52
Αργυρούπολη, τηλ. 210 9961000 (στάση Μετρό Αργυρούπολη).

Πίσω: Πρόγραμμα εκπαίδευσης