ΘΕΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΧΟΛΗΣ 2020

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι κατά την τελευταία συνέλευσή του, το Διεθνές Κολλέγιο Εγγύησης [ΔΚΕ] επέλεξε το θέμα της 7ης Διεθνούς Συνάντησης της Σχολής, η οποία θα πραγματοποιηθεί το 2022 στο Μπουένος Άιρες, το θέμα αυτής είναι:

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΑΙΡΕΣΗ
ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ

Από την ορθοδοξία, ως ορθή γνώμη –ή αληθινή[1]–, στην αίρεση, ως μοναδική επιλογή της «οδού απ’ όπου περνάει η αλήθεια»[2], μπορούμε να σκεφτούμε την ψυχανάλυση με έναυσμα τις διάφορες γνώσεις που κινητοποιεί στην εμπειρία και στη μετάδοση της.

Η γνώση, στη διδασκαλία του Λακάν, δεν είναι μονοσήμαντη. Υπάρχει η γνώση που απορρέει από το ασυνείδητο γλώσσα, η «γνώση δίχως υποκείμενο», η κειμενική γνώση, η αναφορική γνώση[3], η θεωρητική γνώση, η κλινική γνώση, η τεχνογνωσία, η «απολαμβάνουσα γνώση», η «τεχνογνωσία σχετικά με» [savoir y faire].

Ένας στοχασμός πάνω στις γνώσεις που διακυβεύονται στην ψυχανάλυση, θα επέτρεπε να ξανασκεφτούμε την αναλυτική εμπειρία από τον δεσμό αναλύοντα-αναλυτή μέχρι εκείνον που κάνει το πέρασμα στο καρτέλ του περάσματος, καθώς και την εμπειρία της Σχολής και την επεξεργασία που κυκλοφορεί εντός της. Με ποιόν τρόπο η θεωρητική γνώση παρουσιάζεται στην κλινική; Πώς η γνώση που έχει κομίζει εκείνος που κάνει το πέρασμα επιστρέφει στη Σχολή διαμέσου της διατύπωσης μιας μοναδικής εμπειρίας; Πώς μπορεί να μεταδοθεί αυτό που μεταγγίζεται από τη γνώση για το πραγματικό στην εμπειρία;

Ελπίζουμε, έτσι, να τίθενται υπό ερώτημα οι διαφορετικές γνώσεις που διασχίζουν την πρακτική μας, υπολογίζοντας το μη όλο και την αδυνατότητα που το πραγματικό εισάγει εκεί. Πώς να χαράξουμε έναν προσανατολισμό δίχως να τον κάνουμε δόγμα, αλλά και χωρίς να κάνουμε δόγμα το μη δόγμα;

Όπως το πρότεινε ο Λακάν, όντας αιρετικοί με τον καλό τρόπο[4].

Beatriz Maya και Elisabete Thamer

Γραμματείς του ΔΚΕ (Αμερική και Ευρώπη)

Μετάφραση από τα γαλλικά: Μαρία Κουκουμάκη

[1] J. Lacan, « L’étourdit », dans Scilicet 4, Paris, Seuil, 1973, p. 41.

[2] J. Lacan, Le Séminaire, Livre XXIII, « Le Sinthome », Paris, Seuil, 2005, p. 15.

[3] Cf. J. Lacan, « Première version de la ‘Proposition du 9 octobre 1967 sur le psychanalyste de l’École », dans Autres écrits, op. cit., p. 580.

[4] J. Lacan, Le Séminaire Livre XXIII, « Le Sinthome », op. cit., p. 15.


Για τα περάσματα και τις λίστες των περατών

Κατά τη διάρκεια των δύο συναντήσεων του ΔΚΕ που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα, ακούστηκαν έξι μαρτυρίες περάσματος: τέσσερις από την Γαλλία και δύο από την Βραζιλία, με μια ονοματοδότιση ΑΕ (Andréa Franco Milagres, de Belo Horizonte – Βραζιλία).